امروز: پنجشنبه 30 فروردین 1403
دسته بندی محصولات

گزارش كارآموزی جوشكاری و انواع آن

گزارش كارآموزی جوشكاری و انواع آندسته: گزارش کارآموزی و کارورزی
بازدید: 5 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 35 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 50

گزارش كارآموزی جوشكاری و انواع آن در 50 صفحه ورد قابل ویرایش

قیمت فایل فقط 9,100 تومان

خرید

گزارش كارآموزی جوشكاری و انواع آن در 50 صفحه ورد قابل ویرایش


مقدمه

از ابتدای خلقت بشر مساله اتصال و به هم بستن و ضرورت دستیابی به شیوه های آسانتر برای ایجاد اتصالات مطرح بوده است . ایجاد اتصال در شكلهای پیشین خود از به هم بستن شاخه های درختان و تكه های چوب و دوختن تكه های پوست حیوانات برای مصارف گوناگون آغاز شد و متناسب با تكامل نیاز های انسان ،هنر اتصال و به هم پیوستن اجسام نیز رو به تكامل نهاد .

پیدایش فلزات و آلیاژ های فلزی وتلاش مستمر در یافتن راههای اتصال آنها به هم موجب ابداع روشهای مختلف اتصال شد كه اتصال پیچ و مهره ای ، اتصالات پرچی و اتصالات جوشكاری شده از آن جمله اند .

در دنیای امروزه ، صنعت جوشكاری از نظر وسعت كار و تنوع بالاترین مرتبه را در علم اتصال و بریدن و جدا سازی قطعات فلزی و سایر مواد صنعتی دار است و طراحان و مهندسان خطوط تولید مصنوعات فلزی با بهرگیری از فرایند های مختلف و متنوع جوشكاری به بالاترین سرعت و كیفیت دست یافته اند . در عین حال ، وزن سبك مصنوعات و صرف هزینه هرچه كمتر ، از دیگر دستاوردهای آنان بوده است .


تاریخچه :

جوشكاری كوره ای یا آهنگری و جوشكاری با شعله ، نخستین روشهای شناخته شده جوشكاری به شمار می روند .

مصریها ، یونانیها و روسها برای جوشكاری و لحیمكاری فلزات قیمتی یا زود ذوب از نوعی مشعل ابتدایی استفاده می كردند كه در آنها الكل یا مایع مشابه به عنوان سوخت به كار می رفته است .

از قرن نوزدهم كه كار اختراعات و اكتشافات رونق گرفت ، نوآوری و خلاقیت در میدان تكنولوژی جوشكاری نیز ظهور كرد و روشهای مختلف جوشكاری یكی پس از دیگری ابداع گردید .

جوشكاری با قوس الكتریكی و استفاده از خاصیت حرارتی جریان برق در امر اتصالات فلزی ، با وجود اینكه چندین دهه قبل شناخته شده بود ، كاربردی نداشت .

سرانجام مردی روسی به نام( برنادوس) این پدیده را كشف كرد و در سال 1887 توانست جوشكاری با قوس الكتریكی و الكترود زغالی را اختراع كرد . در سال 1891 یك امریكایی به نام (كوفین) توانست به جای الكترود زغالی از الكترود فلزی استفاده كند و این روش به نام خود به ثبت برساند .

در آن زمان ، جوشكاری با الكترود لخت فلزی بسیار دشوار بود زیرا قوس بین الكترود فلزی و قطعه كار بی ثبات بود و كنترل انتقال قطره مذاب از الكترود به قطعه بسختی انجام می گرفت .

كشف الكترود روپوش دار به وسیله یك مخترع سوئدی به نام اسكار كیلیرگ در سال 1905 باعث ثبات قوس و بهبود كیفیت جوش شد .

پژوهشهای مختلف برای افزایش مرغوبیت و كیفیت این روش ادامه یافت و همچنان ادمه دارد . جوشكاری با قوس الكتریكی و الكترود روپوش دار در ردیف جوشكاریهای ذوبی است كه امروزه به طور گسترده در صنایع مختلف به كار گرفته می شود . در زمان حاضر ، جوشكاری قوس دستی (SMAW) یكی از متداولترین روشهای جوشكاری است كه به طور گسترده در صنایع فلزی ایران كاربرد دارد و به عنوان پدیده ای ارزشمند در امر تولید و تعمیر در كارخانه ها و كارگاههای مختلف صنعتی ایفای نقش می نماید . به دلیل وابستگی این فن به علوم و فنون و گستردگی دامنه علمی آن متخصصان و كارشناسان ورزیده همواره در حال پژوهش هستند و دستاورد های خود را به صورت استانداردهای جوشكاری انتشار می دهند .

در عملیات اجرائی نیز كاردانان با تجربه همكاری دارند و با تلاش و پشتوانه غنی علمی چرخهای عظیم و پیچیده صنعت را به طور اصولی و اقتصادی به حركت در می آورند .
























تعریف جوشكاری

تاكنون تعاریف زیادی برای جوشكاری بیان شده است ، ولی بطور كلی حذف فاصله و ایجاد جاذبه مولكولی یا كریستالی بین قطعات گوناگون را جوشكاری گویند . برای تحقق این امر روششهای زیادی به ذهن می رسد كه اكثرا عملی شده است و نتایج كارائی آنها در ارتباط با وسایل و تجهیزات مورد لزوم به لحاظ سادگی و پیچیدگی مورد مطالعه قرار گرفته است .

عملیات جوشكاری كه امروزه در صنایع به كار گرفته میشوندعبارتند از :

1- جوشكاری فشاری 2- جوشكاری ذوبی

هر كدام تقسیم بندیهای  گوناگون و گسترده ای دارد كه تاكنون بیش از 85 روش در جوشكاری و برشكاری ابداع شده است و اجرا می شود بعضی از روشها نیز منسوج شده ، جای خود را به روشهای نوین جوشكاری داده اند .
جوشكاری فشاری

تعریف : جوشكاری فشاری فرآیندی كه در آن لبه های مورد اتصال ، تحت فشار ، و با استفاده از حرارت یا بدون آن در هم ادغام می شوند و قطعات به هم اتصال می یابند .

جوشكاری آهنگری یا پتكه ای ، جوشكاری مقاومتی ، جوشكاری اصطكاكی ، جوشكاری مافوق صوت (اولتراسونیك) و جوشكاری سرد از آن جمله اند .
جوشكاری آهنگری

یكی از فرایند های قدیمی جوشكاری است و روش كار چنین است كه قطعات مورد جوشكاری را در كوره ای تا مرحله خمیری شدن گرم می كنند . سپس آنها را از كوره خارج و اكسید ها را از سطح مورد اتصال پاك می كنند . آنگاه آنها را رویهم روی سندان قرار می دهند و ضربات پتك دستی یا برقی میكوبند تا دو قطعه در هم ادغام شوند و جوش بخورند .
جوشكاری مقاومتی

جوشكاری مقاومتی یكی از روشهای جوشكاری فشاری است كه در شاخه های مختلف صنعت خصوصاً در صنایعی كه با ورقها و مفتول فلزی سر و كار دارند كاربرد فراوان دارد . در این روش سطوح اتصال با اعمال حرارت و فشار بهم جوش می خورند .

فلزات به دلیل داشتن مقاومت الكتریكی ، دراثر عبور جریان برق از آنها ، گرم می شوند و به حالت خمیری و حتی به دمای ذوب می رسند . حرارت حاصل در این روش با مجذور شدت جریان و مقاومت در زمان عبور جریان رابطه مستقیم دارد . شدت زمان عبوری و زمان از طریق دستگاه قابل كنترل و تنظیم است ، اما مقاومت الكتریكی به عوامل مختلف از جمله جنس و ضخامت قطعات كار ، اندازه سطح الكترود ها ، چگونگی سطح تماس و فشار اعمال شده به كار مربوط می شود .

جوشكاری مقاومتی در صنعت به صورتهای گوناگون مورد استفاده است كه مهمترین و متداولترین آنها به ترتیب زیر است : 1- جوش نقطه ای یا نقطه جوش 2- جوش قرقره ای یا درز جوش 3- جوش واژگون یا سر به سر 4- فلاش جوش یا جوش جرقه ای
جوشكاری ذوبی

تعریف : جوشكاری ذوبی روشی است كه در آن لبه های مورد اتصال پس از ذوب شدن به كمك فلز پر كننده یا بدون آن در هم آمیخته و منجمد میگردند به این ترتیب قطعات به یكدیگر متصل می شوند .

برای ذوب كردن لبه های مورد اتصال از انرژیهای مختلف استفاده می شود : انرژی شمیایی : جوشكاری با شعله گاز ، جوشكاری ترمیت

انرژی الكتریكی : جوشكاری با قوس الكتریكی

انرژی نورانی : جوشكاری با اشعه لیزر

در جوشكاری با قوس الكتریكی حرارت لازم برای ذوب لبه های مورد اتصال و مفتول پر كننده درز از طریق ایجاد و برقراری قوس الكتریكی بین الكترود و فلز مورد جوشكاری تامین می شود .
قوس الكتریكی و چگونگی تشكیل آن

چنانچه قطبهای مثبت و منفی یك منبع انرژی الكتریكی را با هم تماس داده و سپس در فاصله كمی از یكدیگر قرار دهند ، در اثر اختلاف پتانسیل الكتریكی موجود میان آنها جرقه های ایجاد می شود . این جرقه ها موجب یونیزه شدن اتمسفر بین دو قطب و عبور الكترونها از فاصله هوایی میان دو قطب می شود .

ادامه جرقه ها و به هم پیوستن آنها در فضایی یونیزه شده ، موجب تشكیل قوس الكتریكی می شود . با وجود یونیزه شدن فضای بین الكترود وكار ، باز هم مقاومت الكتریكی زیادی در این منطقه وجود دارد و همین مقاومت سبب تبدیل انرژی الكتریكی به انرژی حرارتی می شود و حرارت در حدود 6000-5000 درجه سانتیگراد ایجاد می گردد كه می تواند در زمان كوتاهی فلزات را به دمای ذوب برساند .





نقش فلاكسها (پوشش الكترود)

پوشش شیمیایی الكترود بسیار متنوع است و نوع آن به شرایط فلز مبنا بستگی دارد .

تركیب شیمیایی الكترودها به طور وسیعی كمپلكس است و محتوی مواد معدنی و آلی است كه درصدی از آن مشخص و درصدی هم از نظر مصرف كننده پوشیده است و جزء مسائل سری هر كارخانه سازنده به حساب می آید . هر جزء تركیبی پوشش چه در حالت مذاب بودن و چه در حین انجماد دارای وظایفی برای بهبود بخشیدن شرایط مكانیكی جوش هستند مانند ثبات قوس الكتریكی ، تشكیل سرباره ، ایجاد گاز ، رساندن عناصر مطلوب به مذاب وغیره . پوشش دارای سه نقش اساس است :

-                    نقش الكتریكی

-                    نقش فیزیكی

-                    نقش متالورژیكی

نقش الكتریكی پوشش : وجود یك قوس با شرایط یونیزه شدن گازهای بین كاتد و آند ارتباط دارد . قوسهای فلزی به علت خاصیت منفی بودنشان ناپایدارند و به عبارت دیگر ، با افزایش آمپر بر سطح مقاومت الكتریكی قوس كاهش یابد و بدین علت ، از ثبات بی بهره می شود . برای رفع این نقیصه لازم است كه در مدار یعنی در ناحیه قوس یك رزیستانس و یا راكتانس به كار برده شود ( رزیستانس از تغییرات ناگهانی شدت جریان جلوگیری می كند ) در عمل فلزی را نمی توان یافت كه بتواند این وظیفه را در قوس انجام دهد زیرا درجه حرارت بالای قوس آن را منهدم می كند .

فاكتورهایی كه می توانند جایگزین یك رزیستانس گردند ، عبارتند از :

-                    استفاده از مدار باز در جریانهای AC با ولتاژ زیاد

-                    سطح یا درجه یونیزاسیون

-                    خارج كردن الكترون از الكترود به وسیله انرژی حرارتی

-                    شرایط هدایت حرارتی

در جریان AC فاكتورهای گفته شده را می توان از طریق پوشش كه محتوی سدیم- پتاسیم باشد ، عملی كرد یا اینكه از مواد دیگر مانند سیلیكاتها ، كربناتها  اكسیدها و غیره استفاده نمود .

نقش فیزیكی پوشش : الكترود بایستی شرایط ساده ای را برای عمل جوشكاری فراهم كند برای مثال ، می توان در حالت قائم یا بالا سر عمل جوشكاری را انجام داد (حركت مذاب بر خلاف جاذبه زمین ) .

دو طرح برای اجرا وجود دارد كه عبارتند از :

-                    نوع پوشش كه تعیین كننده ویسكوزیته سرباره باشد

-                    ضخامت یا كلفتی پوشش

جوشكاری در حالتهای مختلف : (سطحی- افقی- قائم- بالای سر) فقط در صورتی مسیر است كه اولا ًگازهایی ایجاد شود و فشار آنها بتواند ذرات مذاب را در جهت جاذبه یا بر خلاف آن پرتاب كند در ثانی ویسكوزیته سرباره به حدی باشد كه بتواند مذاب را در بطن خود نگه دارد بعلاوه  كشش سطحی مذاب فلز و سرباره نیز باید هماهنگ باشد .

ضخامت یا كلفتی پوشش : ممكن است اكسیژن به سطح بیرونی سرباره كه با هوا در تماس است ، وارد شود ولی انتشار آن به طرف فلز جوش آهسته و كند است زیرا اولا ًسرباره دارای ضخامت كافی است ثانیا سرعت انجماد در جوشكاری زیاد است و اكسیژن تا بخواهد به سطح مذاب برسد ، در لابلای سرباره منجمد می شود و محبوس می گردد .

نقش متالورژیكی پوشش الكترود : علاوه بر اینكه پوشش در ثبات قوس ، تشكیل سرباره ، ایجاد گاز برای حفاظت وغیره موثر است ، محتوی موادی است كه می تواند عناصر تجزیه شده در جوش را كه در اثر حرارت زیاد بوجود می آیند ، جبران كند در غیر این صورت ، فلز جوش از نظر مكانیكی ضعیف خواهد شد و نیز نرخ سرد شدن را در جوش كاهش دهد .

حفاظت و ایمنی

یكی از مسائل مهمی كه همه دست انداركاران شاخه صنعت (اعم از طرحان كارشناسان ، مدیران اجرائی ، تكنسینها و كارگران ) باید با دقت به آن توجه كنند ، نكات ایمنی است كه از نظر معنوی و مادی حائز كمال اهمیت است .

آسیب رسیدن به كارگران ، خسارت جانی ، نقص عضو و عواقب آن را نمی توان با معیارهای مادی سنجید زیرا این گونه زیانها جبران ناپذیرند . بعلاوه انسان به عنوان اشرف مخلوقات عالم در مقابل خالق خود مسوولیت دارد كه اعضای بدن و جان خودكه امانتی در نزد اوست ، به نحوی شایسته و درست استفاده كند .

در كشورهای صنعتی مختلف استانداردها و دستورالعملهای ایمنی در دو دسته تدوین و ابلاغ می شوند :

1- ایمنی فردی

2- ایمنی گروهی

به طور كلی حوادث و وقایع ناگوار در صنعت دو دلیل عمده دارد :

1-                            نبود آگاهی- آشنایی و دانش شخصی نسبت به رعایت نكات ایمنی

2-                            سهل انگاری و بی توجهی به رعایت نكات ایمنی

بنابراین ، آموزش نكات ایمنی الزامی است و اجرای دقیق آنها از واجبات است .

مهمترین توصیه در تمام موارد این است كه :

با وسیله ای كه روش كار آن را نمی دانید و آموزش نگرفته اید ،كار نكنید .

ایمنی و حفاظت در جوشكاری با قوس الكتریكی

قبل از آغاز آموزش عملی جوشكاری با قوس الكتریكی ، باید با دقت نكات ایمنی و دستور العملهای مربوط به ایمنی و حفاظت مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد .

هنگام جوشكاری با قوس الكتریكی ، اگر دستگاهها و لوازم ایمنی مناسب به كار برده شود و احتیاط لازم در كار باشد ، خطر جدی وجود ندارد وجود ندارد وشخص جوشكار می تواند با آسودگی خاطر به كار جوشكاری بپردازد .

خطرات اصلی جوشكاری را می توان به صورت زیر دسته بندی كرد :

-                    تشعشع پرتوهای مختلف

-                    پاشیدن جرقه از مذاب

-                    برق گرفتگی

-                    استشمام دود و گازهای مختلف

تجهیزات جوشكاری اكسی- استیلن

تجهیزات جوشكاری اكسی- استیلن عبارت است از :

یك مشعل جوش و یك سری سربك با اندازه های مختلف , دو عدد شیلنگ , (یكی قرمز برای استیلن و دیگری سبز یا سیاه رنگ , برای اكسیژن) , دو رگولاتور , دو كپسول (یكی شامل گاز استیلن و دیگری گاز اكسیژن ) , به انضمام یك عینك ویژه جوشكاری با گاز همراه با شیشه های رنگی .

هنگامی كه میزان جوشكاری زیاد است از نظر صرفه جویی بهتر است به جای استفاده از كپسول استیلن , ژنوراتور استیلن را به كار برند .

معمولا كپسولها را بر روی یك ارابه دو چرخ با زنجیر می بندند تا بتوانند تجهیزات جوشكاری را به مكانهای لازم حمل كنند . چنانچه كپسولها در موقعیت ثابتی و نزدیك میز كار می خواهند قرار گیرند , باید با زنجیر نمودن آنها به پایه یا كنار دیوار , از افتادن و صدمه خوردن رگولاتور ها و نیز انفجار احتمالی جلوگیری نمایند .

در كارخانجات و موسساتی كه واحدی به نام بخش جوشكاری دارد و در آن محل همواره عملیات جوشكاری زیادی صورت می گیرد , كپسولهای اكسیژن را در خارج از محیط كارگاه به وسیله جمع كننده یا كلكتور به یكدیگر متصل نموده با لوله گاز را به محل جوشكاری هدایت می كنند .

مشعلهای جوشكاری

مشعل جوشكاری ابزاری است كه در آن گازهای اكسیژن و استیلن را با نسبت صحیح مخلوط شده و از انتهای بك به محلی كه باید سوزانیده شود جریان می یابد .

 عموم مشعلهای جوشكاری شامل : 1- شیر ها 2- دسته مشعل 3- لوله اختلاط

4- پستانك و سایر ملزومات می باشند .

مشعلها را در صنعت با طرحهای مختلفی می سازند ولی اساس كار آنها كنترل كامل شعله ضمن عملیات جوشكاری می باشد . مهمترین انواع مشعلهای جوشكاری عبارتند از :

 مشعل انژكتوری (فشار ضعیف ) : در این مشعل استیلن با فشار معمولی وارد لوله اختلاط شده و جریان اكسیژن به داخل محفظه اختلاط كشیده می شود . از مشعل انژكتوری برای گاز استیلن با فشار كم ( حدود 07/0 bar و كمتر) استفاده می شود .

مزیت مشعل فشار ضعیف در این است كه چنانچه تغییراتی در جریان اكسیژن به وجود آید , این تغییرات در جریان استیلن اثر گذاشته در نتیجه نسبت اختلاط گازهای اكسیژن و استیلن در حین جوشكاری ثابت خواهد ماند . انژكتور مشعلهای مزبور سوراخ كوچك و ریزی به نام شیپوره (نازل ) دارد كه اطراف آن روزنه ای به شكل تاج دایره تعبیه شده است اكسیژن با فشار 1 تا 3 bar از سوراخ انژكتور خارج شده گاز استیلن را به درون محفظه اختلاط می مكد .

مشعل فشار مساوی (فشار قوی ) : در این نوع مشعلها گازهای اكسیژن و استیلن (هیدروژن در جوش اكسی- هیدروژن ) با فشار مساوی وارد لوله اختلاط گردیده سپس از دهانه مشعل برای احتراق خارج می شوند به عبارت دیگر , هر دو گاز به طور مستقل وارد محفظه اختلاط مشعل می گردند . در مشعلهای فشار قوی به گاز استیلن با فشار بالاتر نسبت به نوع انژكتوری نیاز دارند كه آن را از كپسول استیلن تامین خواهند كرد و ضمنا استیلن به دست آمده از مولدهای فشار متوسط نیز برای این منظور می تواند مورد استفاده قرار گیرد در صورتی كه مشعل انژكتوری را باید در ژنراتورهای استیلن با فشار پایین به كار گرفت .

هر دو نوع مشل جوشكاری تشریح شده مجهز به دو شیر سوزنی شكل می باشند یكی برای تنظیم جریان اكسیژن و دیگری برای استیلن. در انتهای مشعل دو عدد پیچ برای اتصال شیلنگها وجود دارد . به منظور جلوگیری از هر گونه خطری كه به سبب اشتباه بستن پیچها ممكن است پیش آید پیچ مربوط به اكسیژن را راست گرد و پیچ مربوط به استیلن را چپ گرد تعبیه می كنند .

قدرت مشعلهای جوشكاری

چون در اكثر جوشكاریهای اكسی- استیلن , گاز و استیلن با فشار مساوی از مشعل خارج می شوند بدین سبب حدودا حجم گاز اكسیژن مصرفی را به میزان 10% بیشتر , نسبت به حجم گاز استیلن در محاسبات كارگاهی دخالت می دهند. در این گونه موارد با استفاده از شماره سربك كه در محل مناسبی بر روی سر مشعل حك شده است عملا به نتیجه مطلوب كه همانا بر آورد حجم گاز اكسیژن مصرفی بر هر ساعت است دسترسی پیدا می كنند .

مراقبت از مشعلهای جوشكاری : هنگامی كه جوشكاری تمام شد مشعل را باید به گونه ای مطمئن آویزان كنند تا به زمین نیفتد . شیر های سوزنی روی مشعل جوش ساختمانی ظریف داشته كه در اثر اصابت با زمین امكان وارد شدن صدمه به آنها وجود دارد . گاهی شیرهای سوزنی مشعلهای جوشكاری آزاد باز وبسته می شوند و در چنین مواردی باید با آچار مخصوص مهره حفاظ را كه روی میله شیر سوزنی است تا حدی محكم كنند .

قیمت فایل فقط 9,100 تومان

خرید

برچسب ها : گزارش کاراموزی جوشكاری و انواع آن , کاراموزی جوشكاری و انواع آن , کارورزی جوشكاری و انواع آن , دانلود گزارش کارآموزی جوشكاری و انواع آن , جوشكاری و انواع آن , جوشكاری , انواع جوشكاری

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر